2007 International Paper Physics Conference

Gold Coast, Queensland, Australia, 6.-10.5.2007

Marja Mettänen, Tampereen teknillinen yliopisto, Mittaus- ja informaatiotekniikan laitos

Kansainvälinen paperifysiikkakonferenssi (International Paper Physics Conference) on järjestetty perinteisesti joka neljäs vuosi Yhdysvalloissa tai Kanadassa. Tänä keväänä siirryttiin ensimmäistä kertaa Pohjois-Amerikan ulkopuolelle, sillä tapahtumapaikaksi oli valittu Gold Coast, Australian itärannikolla sijaitseva vilkas turistikaupunki. Tämän nopeasti kasvavan keskuksen lähin iso lentokenttä on 80 km päässä Brisbanessa, jonne lentomatka Suomesta kesti välilaskuineen yhteen suuntaan noin 24 tuntia. Kaupunkien välinen matka taittui kätevästi junalla.

2007 International Paper Physics Conference järjestettiin maineikkaan Appita Annual Conference & Exhibition –konferenssin yhteydessä, joka oli jo 61. laatuaan. Tilat konferensseille oli varattu viihtyisästä Gold Coast Conference and Exhibition Centeristä, joka sijaitsee keskeisellä paikalla lähellä vilkkaan Broad Beach –kaupunginosan keskustaa. Tapahtumiin rekisteröityminen alkoi sunnuntai-iltana leppoisalla cocktailtilaisuudella yritysten esittelykojuille varatussa exhibition-salissa. Alan tapahtumille tyypillisesti hyvin monet osallistujat tunsivat toisensa entuudestaan ja ilta vierähti nopeasti kuulumisia vaihtaessa. Myös useiden yritysten edustajat olivat jo paikalla esittelyalueella, joten paperiteollisuuden laitetoimittajiinkin sai illan aikana mukavasti tuntumaa.

Virallinen konferenssien avajaistilaisuus ajoittui maanantaiaamuun. Tilaisuudessa palkittiin 2006 Appita L R Benjamin-mitalilla tohtori Alan Farrington hänen elämäntyöstään paperifysiikan ja erityisesti -kemian alalla. Lisäksi professori Robert Johnston piti mielenkiintoisen keynote-puheen paperiteollisuuden tulevaisuudennäkymistä Australiassa ja Uudessa-Seelannissa. Viihdyttävässä ja osin provosoivassakin puheessaan prof. Johnston kävi läpi vallitsevia käsityksiä paperi- ja energiateollisuuden hankkeiden vaikutuksista mm. työllisyyteen, ympäristöön ja ilmaston lämpenemiseen, ja peräänkuulutti tutkimuksen ja tuotekehityksen rahoitusta. Tämän jälkeen alkoikin tiukka nelipäiväinen konferenssiohjelma.

Appitan tapahtumaan kuului kolme rinnakkaista istuntoa maanantaista keskiviikkoon. Paperifysiikkakonferenssin esitykset täyttivät neljännen salin ja ne jatkuivat vielä torstainakin. Molempiin konferensseihin pääsi osallistumaan samalla rekisteröitymismaksulla ja istunnot pidettiin vierekkäisissä saleissa. Jo ennen ensimmäistäkään istuntoa Appitan konferenssien annettiin ymmärtää melkeinpä niittäneen mainetta sillä, että esitysten aikarajoista pidetään tiukasti kiinni – ja totta se olikin. Aplodit kuuluivat kaikista saleista lähes samanaikaisesti ja niinpä salista toiseen siirtyminen esitysten välillä oli sujuvaa eikä aiheuttanut puhujille tai yleisölle häiriötä. Myös buffet-lounaat ja kahvit valtavine suklaakekseineen tarjoiltiin täsmällisesti ajallaan exhibition-salissa.