2008 IEEE I²MTC

Vesa Hasu, Automaatio- ja Systeemitekniikan laitos, Teknillinen korkeakoulu

2008 IEEE 65th International Instrumentation and Measurement Technology Conference

Vuoden 2008 IEEE:n instrumentointi- ja mittaustekniikan seuran vuotuinen pääkonferenssi International Instrumentation and Measurement Technolgy Conference (I²MTC) pidettiin tänä vuonna 12.-15.5.2008 Kanadassa, tarkemmin Brittiläisen Kolumbian pääkaupungissa Victoriassa. Konferenssin alaotsikko oli ’Advances in the Science of Measurement Technology’ – mittaustekniikan tieteen edistysaskeleet.

Tässä massiivisessa mittaustekniikan konferenssissa käsiteltiin mittaustekniikkaa laaja-alaisesti eri osa-alueilla 425 paperin voimin. Koska esityksiä konferenssissa oli niin valtavasti, konferenssissa oli lähes koko ajan kahdeksan rinnakkaista sessiota menossa. Lisäksi posteripapereita esitettiin lounaiden ja muiden yhteistapahtumien kanssa samanaikaisesti.

Sessiot käsittelivät monitahoisesti mittaus- ja instrumentointitekniikkaa. Monet sessioista käsittelivät eri mittaustekniikoiden soveltamista uusiin ympäristöihin. Lisäksi usealla sovellusalueilla oli omat erikoissessionsa, kuten teollisuuden, telekommunikaation, lääketieteellisen tekniikan ja ympäristöön liittyvien mittauksilla. Useat sessioista pureutuivat myös teoreettisempiin kysymyksiin mittausten taustalla, esimerkiksi digitaaliseen signaalinkäsittelyyn, mittausten mallintamiseen sekä kuvankäsittelyyn ja hahmontunnistukseen.

Eri mittaustekniikkoihin liittyvien sessioiden lisäksi automaation kannalta mielenkiintoisimpia olivat langattomiin anturiverkkoihin liittyvät sessiot. Näissä käsiteltiin sekä verkkojen rakennetta että energiansaantikysymyksiä. Muitakin mielenkiintoisia aiheita konferenssista löytyi – kuten Ferrarin viime kauden F1-auton mittaustekniikka.

Konferenssin johtava ohjelmapuhuja oli tohtori Terry Quinn, joka on kuulunut SI-mittajärjestelmästä vastanneen BIPM-järjestön johtajistoon. Jo yleistietonakin mielenkiintoisessa esityksessään Quinn kuvaili SI-mittajärjestelmän lähivuosina tapahtuvaa kehitystyötä ja todennäköisesti järjestelmään tulevia tarkennuksia. Järjestelmän parannukset vähentäisivät epävarmuuksia eri perusyksiköissä ja niihin liitettävissä luonnonvakioissa. Työhön liittyy kiinteästi mm. kilogramman, ampeerin, kelvinin ja moolin sitominen Planckin vakion, alkeisvarauksen, Boltzmannin vakion ja Avogadron vakion arvoihin.

Omassa konferenssiesityksessäni esittelin omaa pintasääasemaverkkojen vikadiagnostiikkaan liittyvää tutkimustani, joka oli otsikoitu ”Automatic Rain and Wind Measurement Fault Identification in Mesoscale Weather Station Networks”. Tutkimus on tehty TKK:n Automaatio- ja systeemitekniikan laitoksella yhteistyössä prof. Heikki Koivon kanssa. Työssä esitellään Helsinki Testbedin mittausten pohjalta kehitettyjä vikadiagnostiikka-algoritmeja sade- ja tuulimittausten arvoille.

victoria

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Näkymä Victoriasta: I2MTC:n hulppea konferenssihotelli Empress.