Lehti 5/2009 (Automaatio 09- messunumero)

Päätoimittajalta
Lama loppuu – johtaminen muuttuu   

Nykytilanteen parantuessa taloudellisesti ei ennen lamaa toteutetulla johtamisella saavuteta enää tuloksia. Globaali kilpailu, energiavarojen pienentyminen, ilmastonmuutos ja poliittiset epävarmuudet tulevat olemaan yhä konkreettisemmin läsnä tulevaisuuden yrityksissä. Olemme oletettavasti siirtyneet nopeutetun talouden aikaan ja tällöin kuljemme kriisistä kriisiin. Johtamisella pitää pystyä paremmin vastaamaan ihmisten epävarmuuteen ja innovaatiokyvykkyyteen. Yrityksissä pitää improvisoida yhä enemmän.

 

Pentti Kivinen
Kasvokkain kohtaamisen merkitys korostuu

Haastavassa tilanteessa yritykset tehostavat toimintaansa ja hakeutuvat entistä lähemmäksi asiakkaitaan. Asiakkaidentunteminen, kohtaaminen ja välitön vaikuttaminen päätöksentekoprosessiin ovat yritysten markkinointimixin keskeisimmät menestystekijät.

 

Marjatta Pietilä
Enemmän tehoa eurolla 

Ruukki on uusinut energianhallintajärjestelmänsä. Uusi järjestelmä joustaa ja kehittyy terästeollisuuden muutoksessa seuraavat kymmenen vuotta eteenpäin. Rautaruukki tunnetaan yhtenä Euroopan edistyksellisimmistä teräsyhtiöistä. Yhtiö panostaa jatkuvasti uuteen teknologiaan ja sillä on joustavuutta tehdä perusteellisiakin muutoksia liiketoimintaympäristönsä ja markkinoidensa muuttuessa.

 

Ilkka Seilonen ja Matti Nummi
Valmistuksen ohjauksesta vastaisku alhaisille työvoimakustannuksille
 

Valmistuksenohjaus eli MESjärjestelmät (Manufacturing Execution Systems) automatisoivat teollisuuden
prosesseja, parantavat toiminnan tuottavuutta ja kustannustehokkuutta sekä lisäävät muutosvalmiutta
nopeatempoisilla globaaleilla markkinoilla. Onko niistä Suomen teollisuuden pelastajaksi halpojen
työvoimakustannusten mailta?

 

Petri Koivula
IPMA-maailman konferenssi 

Projektitoiminta on muuttunut entistä vaativammaksi. Haasteellisemmat ja monimutkaisemmat projektit
onnistuvat tulevaisuudessa vain riittävällä osaamisella.
IPMA-maailman konferenssi pidettiin tänä vuonna Helsingissä.

 

Tapani Leppänen
Modernisointi ennätysajassa

Raahen levyvalssaamon modernisointi tehtiin viidessä viikossa kun purettiin vanha, rakennettiin uusi jasuoritettiin käyttöönotto. Raahen levyvalssaamon läpityöntöuuni modernisoitiin viime syksynä ennätyksellisessä aikataulussa. Sen koksiputkistoon tehtiin alallaan merkittävä venttiiliasennus: lähes neljäsataa säätö- ja sulkuventtiiliä.

 

Petri Koivula
Automaation helmasynnit

Vanha sanonta ”isältä pojalle” voitaisiin Maija Walleniuksen kohdalla muuttaa ”isältä tyttärelle”. Maija nimittäin pääsi jo lapsena tutustumaan automaation ihmeellisyyksiin ja niin hän myös valitsi alan elämänurakseen. Maijasta olisi voinut tulla avaruuteen mikroaaltovahvistimia valmistava instrumenttiasentaja, mutta opinnot johtivat automaation suunnittelun pariin.

 

Lauri Jouhki, Antti Hulkkonen ja Ilkka Mitrunen
Automaatio-osaamisen merkitys kasvussa

Automaatioala koetaan koulutusjärjestelmässä apukeinona ja sen merkityksestä ja roolista on väännetty kättä viime vuosina. Automaatioalan koulutuksen ja teollisuuden tarpeiden kohtaamista ei tiedetä ja todellisuuden selvittämiseksi toteutettiin kysely. Yksi keskeisistä kysymyksistä käydyissä keskusteluissa on ollut koulutuksen taso ja se mitä yritykset oikeasti toivovat vastavalmistuneilta insinööreiltä. Mitä tietoja ja taitoja heillä tulisi olla tarjottavanaan työelämän muuttuviin haasteisiin?

 

Toimitus
Ammattiosaajat MM-kisoihin Kanadaan

Ammattiosaajien maailmanmestaruuskisat pidetään Kanadan Calgaryssä 1–7 syyskuuta. Suomesta osallistuu kisoihin 45 kilpailijaa, joiden joukossa automaatioasennuksen, robotiikan ja sähköasennuksen taitajat. Kanadaan lähtevät nuoret osaajat kokoontuivat lähtökahville Helsingin Säätytaloon, jossa Opetusministeri Henna Virkkunen ja Opetushallituksen pääjohtaja Timo Lankinen toivottivat menestystä 40. WorldSkills-kilpailuihin lähtijöille.

 

Teknologia-alan messuilla tuhti ohjelmatarjonta
Helsingin Messukeskuksessa 23.–25. syyskuuta 2009 . 26

Kolmipäiväisille Automaatio, Elkom, Eltek, Hydrauliikka & Pneumatiikka ja MecaTec 09 -messuille osallistuu tälläkin kertaa yli 330 näytteilleasettajaa. Näyttelyn sisältöä täydentää yli 70 seminaaria ja tietoiskua käsittävä ohjelmakokonaisuus. Edellisellä kerralla vuonna 2007 teollisuuden ammattitapahtuma keräsi paikalle yli 19 000 kävijää.

 

Toimitus
SMSY Kesäpäivät

Tämänvuotisten kesäpäivien pitopaikka oli Lappeenranta. Elokuun ensimmäisenä viikonloppuna paikalle kokoontui 250 automaatioalan henkilöä. Aurinkoinen sää suosi ja juttu luisti karjalaiseen malliin. Suomen Mittaus- ja Säätöteknillisen Yhdistyksen perinteiset kesäpäivät osuivat Lappeenrannan kesän vireimpään viikonloppuun. Samaan aikaan kaupungissa vietettiin Linnoituksen Yö -tapahtumaa.

 

Toimitus
Valoa näkyvissä pohjoisen messuilla

Keväällä valo herättää pohjoisessa aiemmin kuin etelässä. Talouden nousun orastava valo kajastui jo Oulun messuilla toukokuussa. Ammattilaisten tapahtumassa kaivosalan ja alihankinnan osaajilla oli jo positiivinen näkemys tämän syksyn tapahtumista. Oulussa järjestettiin keväällä yhtä aikaa kaivosalan ja alihankinnan messut. Expomark Oy:n toimitusjohtaja Ari Juva perusteli messujen samanaikaisuutta asiakkaiden synergiaeduilla.

 

Mika Säilä
Kiinteistöautomaation haasteet

Kiinteistöautomaation rooli rakennusten energiatehokkuuden parantamisessa on nousemassa kukoistukseen. Useat yritykset tulevat panostamaan kiinteistöautomaatioon niin asiakkaina kuin myyjinä.

Kuvitellaanpa suuren toimistorakennuksen olevan kuin tehdas, joka tarvitsee toimiakseen energiaa, raaka-aineita ja henkistä pääomaa työntekijöiden nupeissa. Output tästä tehtaastamme on myytäviä ratkaisuja ja palveluja. Millä tavoin tämä tulevaisuuden kiinteistö sitten parantaa tuottavuuttaan?

 

Juha Kauppinen
Kirja-arvostelu 

Ensin syntyi Teollisuuden sähköasennukset kirja vuonna 2004 täyttämään selkeää aukkoa teollisuuden ammattilaisten koulutuksen oppikirjoissa. Se oli silloin ensimmäinen laatuaan, mutta vastasi puutteista huolimatta hyvin tarpeeseen. Nyt on ilmestynyt samojen tekijöiden (Markku J.J. Mäkinen, Raimo Kallio, vahvistettuna Reijo Tantarimäellä) uusi painos, joka parannusten ja laajennusten myötä on saanut kuvaavamman nimen: Prosessiteollisuuden sähkö- ja automaatioasennukset.

 

Petri Koivula
Halitai työmarkkinat 

Neljänkymmenen vuoden rupeama automaation myynnistä antaa mielikuvan, mikä myynnissä on tärkeää ja mikä ei. Keväällä kokonaan eläkkeelle SKS Automaatiosta jäänyt Seppo Vuorinen katsoi taaksepäin koko uraansa ja kahtakymmentä vuotta SKS:llä.

 

Petri Koivula
Neljäkymmentä seitsemän vuotta automaatiota

Kesäkuun neljäs vuonna 1963 Helsingin kaupungin sähkölaitos sai uuden asentajan riveihinsä. Neljäkymmentäseitsemän vuotta ensimmäisessä työpaikassa on harvinaista nykyajan Suomessa. Elokuun alussa työrupeama päättyi ja alkoi vapaaherran taival. Pekka Lemmetin ura alkoi henkilöstöpäällikön kutsusta ammattikoulun viimeiseltä luokalta Suvilahden voimalaitokselle.