Lehti 5/2010

Päätoimittajalta Petri Koivula
Hittituote on usein keksinnön sivutuote

Netistä osui silmiin viimeisen puolen vuosisadan aikaiset suurimmat keksinnöt maailmassa. Vuonna 1955 Zenit esitteli salamavaloon perustuvan television kaukosäätimen. Suomessa taisi tuohon aikaan olla ensimmäiset televisiot ylipäätään. Myöhemmin markkinoille tuli ultraääneen perustuva kaukosäädinmalli, joka sekoitti usean perheen koirat aina 80-luvulle saakka, jolloin siirryttiin infrapunan käyttöön. Samana vuonna 1955 Percy Spencer patentoi tutka-aallot kotikäyttöön. Kymmenen vuotta aiemmin hän oli huomannut magnetronin edessä seisoessaan suklaatangon sulavan taskuunsa. Mikroaaltouunimme on siis tavallaan sivutuote sotateollisuuden tarpeista.

 

Pääkirjoitus Martti Laisi
Nousun avaimet

Otsikko reilun puolentoista vuoden takaa etsittäessä Tekniikka 2010 messuille toteutumishetken näköaloja vastaavaa slogania. Ennustaminen on vaikea taiteenlaji, varsinkin talouselämän tuulia eteenpäin uumoillessa. Nyt näyttää siltä, että messujen ajankohta tulee niin sanotusti hyvään saumaan, talouden elpymisestä on selvät merkit olleet aistittavissa, ainakin joillakin aloilla.

 

Marjatta Pietilä
Panostukset aurinkoenergiaan kasvavat

Aurinkoenergian käyttö lisääntyy huimaa vauhtia. Globaalisti puhutaan markkinoiden kasvusta jopa sadan prosentin vuosivauhdilla. Tuorein panostus on Pohjoismaiden suurin valtakunnan verkkoon kytketty aurinkosähköjärjestelmä taajuusmuuttajatehtaan katolle Helsingin Pitäjänmäkeen.

 

Jukka Kauppinen
Kymen Veden Mussalon jätevedenpuhdistamoa laajennettiin ja se saneerattiin lisäkapasiteettia varten

Kymen Veden Mussalon jätevedenpuhdistamo on Suomen neljänneksi suurin puhdistamo. Se sijaitsee Mussalon sataman vieressä noin 10 kilometrin päässä Kotkan keskustasta. Puhdistamossa käsitellään Kotkan, Anjalankosken ja Pyhtään jätevedet. Vuoden 2011 alusta myös Haminan jätevedet tullaan käsittelemään Mussalossa. Puhdistamon laajennus- ja saneeraushanke – kasvanutta kuormitusta ja tiukentuneita lupaehtoja vastaavaksi – valmistui vuoden 2009 lopulla. Hankkeessa toteutettiin myös uusi lieteasema erillisenä urakkana.

 

Jean-Peter Ylén
Automaatioselvitys 2010

Osana Tekesin käynnistämää Automaatio liiketoimintaprosessien tukena -aktivointihanketta tehtiin kevään 2010 aikana selvitys, jossa tutkittiin automaatioalan tilannetta ja lähivuosien trendejä liiketoiminnan,teknologioiden ja sovellusten kannalta kansallisesti sekä kansainvälisesti.

 

Kari Koskela
Automaatiosta menestystekijä Suomeen

Tekesin aktivointihanke pyrkii auttamaan automaatioalan yrityksiä uudistumaan hyödyntämällä uusia liiketoimintamahdollisuuksia. Hankkeessa tehty selvitys antaa vastauksia siihen, mikä on automaatioon liittyvien uusien palvelujen ja ohjelmistojen merkitys sekä kehittämistarpeet erityisesti pk-yritysten ja tutkimuksen uusien suuntien näkökulmasta. Hankkeen myötä Tekes odottaa yritysten ja tutkimuskentän aktiivisuutta hankkeissa, joissa Tekes voisi olla osarahoittaja.

 

Veijo Sääksjärvi
Lahteen uusiutuvan energian tutkimuskeskus

Uusiutuva energia tuo tulevaisuudessa mahdollisuuksia niin työpaikkojen kuin laitevalmistuksen muodossa suomalaisille yrityksille. Samalla tarvitaan myös tutkimusta ja tuotekehitystä varten tilat sekä laitteet. Lahteen ne on nyt saatu.

 

François Laxalt
Milloin markkinointiautomaatioratkaisun hankinta kannattaa?

Missä kaikessa käytetäänkään automaatiota? Automaatio on kuten vuosia sitten mainos: kaikkialla, kaikkien kanssa ja kaiken aikaa. Automaatiota pystytään käyttämään hyväksi myös markkinoinnissa.

 

Mika Holmström
Projektinhallinnan kahdeksan sudenkuoppaa

Mitkä ovat tyypillisimmät sudenkuopat, joihin projektit useimmiten törmäävät? Mitkä ovat ne oireet, joista yrityksen johto voi huomata sudenkuopan reunan olevan lähellä? Ja miten kuopat vältetään?

 

Lauri Lehtinen
Autotehtaan suuri harppaus

Uudenkaupungin autotehdas on nopeasti laajentanut tuotevalikoimaansa. Muutos ei ole ollut helppo, sillä se on edellyttänyt joustavuuden merkittävää lisäämistä. Tämä taas vaati tuotannonohjauksen modernisointia.

 

Petri Koivula
Tutustumassa venäläiseen yritykseen

Perinteisesti suomalaiset yritykset ovat vieneet tuotteita Venäjälle. Tulevaisuudessa  tilanne tasapainottuu, sillä Suomeen tulee Venäjältä yhä korkeamman osaamisen tuotteita ja palveluita.

 

Tuomo Paalanen
Strateginen uusiutuminen ja joustava sopiminen Suomen vahvuudeksi

Yritysten sopimusosaaminen on nykyaikaistettava ripeästi, sanovat Itä-Suomen yliopiston siviilioikeuden professori Soili Nystén-Haarala ja Projektiyhdistyksen  varapuheenjohtaja Osmo Härkönen.

 

Hans Aalto
Koolla on väliä

Suuria ja monimutkaisia järjestelmiä (Large Scale Systems) sekä niiden mallinnusta ja säätöä tutkitaan ja kehitetään innokkaasti ja toiminnan tuloksena syntyy elegantteja säätö- ja systeemitekniikan menetelmiä. Kuitenkin näitä demonstroidaan usein turhan pieniä sovellusesimerkkejä käyttäen. Samalla tutkimushankkeet, jotka tähtäävät pienten ja keskisuurten järjestelmien aidosti parempaan hallintaan käytännössä eivät tunnu olevan muodissa.

 

 Petri Koivula
SMSY:n kesäpäivät

Suomen Mittaus- ja säätötekniikan yhdistyksen kesäpäivät pidettiin Himoksella, jonne kokoontui runsas joukko alan ammattilaisia  viettämään rattoisaa viikonloppua.