Lehti 6/2009 (Ylläpito- ja tehdaspalvelut)

Päätoimittajalta
Automaatioosaamisesta vastaus huomisen haasteisiin

Pienten – ja keskisuurten yritysten toimintaympäristön rakenteellinen muuttuminen aiheuttaa  muutospaineet, joihin pitäisi osata varautua. Yritysten kilpailukyvyn eteen on tehtävä töitä aivan eri tavalla kuin edellisinä vuosikymmeninä. Enää ei riitä pelkkä hinta- tai laatukilpailukyky työvaltaisessa valmistuksessa. Hintakilpailussa emme enää pärjää muiden maiden halvalle työvoimalle. Laatumme ei myöskään ole enää maailmalla standardi muiden maiden tuotteisiin nähden. Meidän on siis lisättävä tuotteisiin uusia ominaisuuksia ja innovoitava niitä koko ajan lisää. Mehän teemme koko ajan näitä asioita, eikö se riitä. Yksinkertaisesti ei, muutos on pysyvä olotila.


Antti Heljo
Uppoaako Suomi suohon?

Olemme päivittäin saaneet kyllästymiseen asti lukea uutisia, jollaisiin emme ole juurikaan tottuneet. Suomen maine maailman vähiten korruptoituneena maana on vaalirahoitussotkujen, tuppeen sahattujen lautojen ja kavallusten myötä vedetty viemäristä alas, samaan aikaan kun maailmanlaajuinen talouslama on kurittanut kansantalouttamme ennen näkemättömällä voimalla. Nyt kun maailmalla alkaa viritä ensimmäisiä orastavia merkkejä talouden elpymisestä, syöksyy kotimainen, viennistä riippuvainen teollisuutemme edelleen yhä syvemmälle suohon, jonka seurauksena saamme lukea yhä uusia uutisia irtisanomisista, tehtaiden sulkemisista ja konkursseista.

Tapio Tuominen, Timo Lehtinen
Dynaaminen simulointimalli kunnossapidon apuna sellutehtaan ylösajon optimoinnissa

Metsä-Botnian Rauman sellutehtaan seisokin jälkeisessä ylösajossa on otettu käyttöön dynaaminen käyttövarmuuden simulointimalli, joka laskee optimaalisen starttikäyrän säiliötilanteiden perusteella.Dynaamisen käyttövarmuuden simulointimallin avulla saadaan nopeasti ja helposti selville, milloin päästään uudelleen pysäytyksen jälkeiseen maksimituotantoon ja miten käynnistyksen yhteydessä mahdollisesti ilmenevät vikaantumiset vaikuttavat kustannuksiin ja maksimituotannon saavuttamiseen.

Janie Jeffreys
Menestyksekästä kunnossapitoa seisokissa

Vuonna 2006 Metso Automation solmi teräksenvalmistaja ArcelorMittal Tubarãon kanssa elinkaarisopimukset kaikista automaattisista säätöventtiileistä, käsikäyttöisistä venttiileistä ja varoventtiileistä yhtiön jatkuvavalutoimisessa teräslevytehtaassa Serran kaupungissa Brasiliassa. Sopimus käsittää kaikkiaan miltei 40 000 venttiiliä, joista säätöventtiilejä oli yli 700.

Markus Nordberg ja Livio Mapelli
Tiedon alkulähteillä – ATLAS-koejärjestelmä tutkii alkuräjähdyksen ensihetkiä Mikä ATLAS?

Akronyyminä ATLAS tunnetaan parhaiten karttakirjana tai jättinä, jonka harteilla oli kantaa koko maapallon taakat. Mikä on ATLAS?  ATLAS-koeasemaa Cernissä, Genevessä, voisi kuvailla sanomalla, että se on sekoitus vähän kumpaakin: Tutkijat luotaavat ATLASilla maailmankaikkeuden alkuhetkille jäljittelemällä olosuhteita, jotka vallitsivat aikojen alussa runsaat 14 miljardia vuotta sitten. Lisäksi ATLAS on kooltaan jättimäinen mittalaite, jonka mittaustuloksiin luottaa koko tiedeyhteisö.

Petri Koivula
Seitsemän helmasyntiä, Tuula Ruokonen

Matematiikasta kiinnostunut nuori nainen innostui aikanaan säätötekniikasta ja automaatiosta. Sittemmin sovellusalueiden ja liiketoiminnan opit ovat kasvattaneet hänet pohjoismaisen johtamisen mittoihin.Tuula Ruokonen on automaatioalan toimijoille tuttu jo vuosien takaa. Aktiivinen nainen on toiminut automaatioalan hyväksi muun muassa Automaatioväylä-lehden hallituksen puheenjohtajana.

Petri Koivula
Automaatio ei auta – ellei ohjeita noudateta

Automaatiolla voidaan parantaa laitosten turvallisuutta ja varmistaa oikea toiminta kaikissa tilanteissa. Automaatiokaan ei voi auttaa, jos se kytketään pois päältä kuten Tsernobylissa tehtiin vuonna 1986. Ydinvoimalaitoksiin on rakennettu turvallisuuden varmistamiseksi käytön lukituksia kautta aikojen.Niiden tarkoituksena on varmistaa ydinvoimalan turvallisuus kaikissa tilanteissa. Näin oli myös Tsernobylissä, jossa voimalaitoksen turvallisuusjärjestelmä kytkettiin pois päältä, koska se olisi estänytreaktorin väärän käytön ja kokeen tekemisen

Mika Koskenoja
Yhtälöiden ratkaiseminen on matematiikan sovellusten perusta

Automaatiotekniikassa ja ylipäätään kaikessa tekniikassa matemaattisen osaamisen tarve on aina ollut suuri ja se kasvaa entisestään. Tämän alan osaajat ovat sen hyvin ymmärtäneet. Matematiikan merkitys lisääntyy kaikkialla muuallakin tavallisesta arkielämästä alkaen. Matematiikan käytännön sovelluksissaon yleensä tavalla tai toisella kyse yhtälöiden ja yhtälöryhmien ratkaisemisesta. Esimerkiksi mittaustulokset tai laskenta tuottavat yhtälöitä, joille yritetään löytää ratkaisua

Ari Kettunen
Coriolismittarit virtauksen mittauksee

Virtauksen mittauksessa coriolismittareita on käytetty jo yli 20 vuoden ajan. Useimmille niiden tekniikkaa mahdollisuudet ovat jääneet hämäriksi ja siksi on hyvä keskittyä hetkeksi oleellisiin haasteisiin. Nykyinen taloudellinen tilanne tekee kaikilla teollisuusaloilla tuotteiden tarkan virtausmittauksen entistäkin tärkeämmäksi. Jo pienet epätarkkuudet mittauksessa saattavat aikaa myöden tulla yllättävän kalliiksi. Useilla teollisuuden aloilla vaaditaan entistä tarkempia virtausmittauksia.

Petri Koivula
Automaatiomessut 2009 Teknologiatapahtuman osana

Automaatiomessut pidettiin Helsingissä ja väki tutki uusia sekä jo koettuja laitteita ja palveluita. Yksi kysymys jäi ilmaan, mihin ovat messut menossa kun yritykset eivät niihin panosta. Automaatio on levinnyt ympäri yhteiskuntaa, kaikille aloille ja kaikille tasoille. Automaatiota on nykyisin kaikkialla. Yhtään konetta tai laitetta ei rakenneta ilman automaatiota.

Petri Koivula
Alihankintamessuilta uskoa tulevaan

Tampereella 19. kerran järjestetyt kolmipäiväiset Alihankinta-messut osoittivat merkkejä paremmasta tulevaisuudesta alihankinnan saralla houkuttelemalla paikalle16 840 kävijää. Alihankinta-messujen alkuperäinen ajatus vuodesta 1988 on kasvaa, mikä toteutui tällä kertaa 889 näytteilleasettajan voimin.


Henna Haapamäki
Etähällinta lisää palveluliiketoimintaa ja tehostaa laitteiden käyttöä.

Elo-syyskuun aikana tutkittiin etähallintajärjestelmien käyttöä teollisuusyrityksissä, kiinteistöjen huollossa, kunnissa sekä sähkö- ja vesilaitoksissa. Etähallinnan avulla voidaan saada uutta palveluliiketoimintaa ja parantaa laitteiden käyttöastetta.

Tomi Ylikorpi
Planetaarirobotiikan huippunimiä vierailulla

Keväällä Suomessa vieraili planetaarirobotiikan huippunimiä kertomassa avaruusrobotiikan nykytilasta ja myös vähän historiasta. Automaatio- ja systeemitekniikan laitos Teknillisessä korkeakoulussa isännöi planetaarirobotiikan tapahtumaa huhtikuussa.

Yrjö Majanne
IFAC Symposium on Power Plants and Power Systems

Control 6 – 8. 7. 2009 Tampere

Power Plants and Power Systems Control Symposium on kolmen vuoden välein järjestettävä kansainvälinen energia-alan automaatioon liittyvä tapahtuma. Tänä vuonna tapahtuma järjestettiin 6.–8. heinäkuuta Tampereella. Konferenssin keskeisenä teemana oli uusiutuvan energian tuotannon sovittaminen olemassa oleviin energiajärjestelmiin.