Simulointia Sloveniassa

Jouni Savolainen ja Jean-Peter Ylén, VTT 

Slovenia pääkaupungissa Ljubljanassa pidettiin 9.-13.9.2007 järjestyksessä kuudes Eurosim-konferenssi. Konferenssin aihepiirinä oli matemaattinen mallintaminen ja simulointi laajalla rintamalla. Nelipäiväisessä konferenssissa kuultiin esitelmiä niin prosessitekniikan, taloustieteiden kuin lääketieteenkin aloilta. 420 esitelmän voimin konferenssi oli tähän mennessä suurin järjestetty Eurosim-tapaaminen. Myös esiintyjien kansainvälinen kirjo oli laaja, koska mukana oli osallistujia 42 maasta. Suurin yksittäinen osallistujamaa oli odotetusti isäntämaa Slovenia, josta oli 71 osanottajaa. Pohjoinen Suomi oli myös edustavasti mukana konferenssissa. Suomalaisten pitämiä esitelmiä oli yhteensä 17 kappaletta, joista yksi oli VTT:n Kaj Juslinin plenary-esitelmä "Experiences and Trends in Modelling and Simulation of Integrated Industrial Processes".

Perinteisten sessioiden ohella konferenssissa oli runsaasti erikoissessioita eri aihealueilta ja jopa hyvin kapeista erikoisaiheista, kuten kryogeenisistä systeemeistä ja törmäysmalleista.  Tämän artikkelin kirjoittajat esittelivät "Successfull Applications of Simulation in the Industry"-erikoissessiossa tutkimukset mekaanisen massanvalmistuksen lajittelun sekä prosessilaitoksen kunnossapitostrategioiden mallintamisesta ja simuloinnista. Vaikka sessio olikin pitkän päivän viimeisiä ja pidettiin illan jo hämärtyessä, oli ilo huomata, että kokemukset simuloinnin soveltamisesta teollisuuden avuksi saivat ansaittua kiinnostusta myös hieman akateemiselta yleisöltä.

Konferenssin järjestäjät olivat järjestäneet kauniiseen kaupunkiinsa myös mukavaa oheistoimintaa. Ensimmäisen varsinaisen konferenssipäivän eli maanantain päätteeksi pidettiin kaupungin keskellä olevan vuoren päälle rakennetussa linnassa pormestarin vastaanotto. Normaalien juhlapuheiden lisäksi konferenssivieraille tarjottiin paikallisia väkijuomia, tanssiesityksiä sekä buffet-illallinen. Tiistai puolestaan oli nimetty "A Day of Hard Work":ksi. Nimi oli osuva sillä konferenssiesitykset kestivät yhdeksästä aamulla reilusti ilta-seitsemän yli. Konferenssijärjestäjät olivat arvanneet oikein, että tämän päivän jälkeen iltariennot eivät saavuttaisi suurta suosiota ja olivat viisaasti järjestäneet gaala-illallisen keskiviikko-illaksi. Ennen gaala-illallista vieraille oli järjestetty kiertokäynti valtavaan Postunican tippukiviluolaan. Tämän jälkeen vieraat siirtyivätkin hieman lämpimimpiin tiloihin nauttimaan illallista ja pitämään juhlapuheita. Konferenssi päättyi torstain poster-sessioon, jossa kukin osallistuja sai lahjaksi pullon konferenssia varten erityisesti tehtyä paikallista viiniä.

Kokonaisuudessaan konferenssi oli hyvin järjestetty ja esitelmät olivat mielenkiintoisa eikä niistä ollut puutetta. Myös Ljubljanan kaupunki sai varauksettoman suosiomme!