Lehti 1-2004 (Automaatiojärjestelmien uudet ominaisuudet)

Pääteemana automaatiojärjestelmien uudet ominaisuudet

Seppo Kuikka ja Sami Syrjälä, TTY Automaatiotekniikka; Pekka Appelqvist ja Teppo Pirttioja, TKK Automaatiotekniikka; Kari Koskinen ja Ilkka Seilonen, TKK Automaation tietotekniikka; Teemu Tommila, VTT Tuotteet ja tuotanto
Agenttejako automaatioon?
Kirjoituksemme tarkoituksena on selvittää agenttikäsitteitä ja kertoa, mitä ohjelmistoagenttien avulla automaatioalueella voidaan saada aikaan. Haluamme myös informoida mahdollisuuksista ja haasteista;kaikkeen ei agenttitekniikoita toki kannata soveltaa. Automaation tietotekniikan kehittyessä mahdollisuuksia myös agenttitekniikan menestykselliseen soveltamiseen löytyy aikaisempaa enemmän.

 Sanna Pöyhönen, TKK, Systeemitekniikan laboratorio
Tukivektorikone laajojen diagnostiikkajärjestelmien suunnittelussa
Tukivektorikone on tehokas, datapohjainen mallinnus- ja luokittelumenetelmä, joka takaa ratkaisun optimaalisuuden ja nopean laskennan sekä mahdollistaa erittäin korkeadimensioisten ongelmien käsittelyn. Verrattuna esimerkiksi neuroverkkoihin tukivektorikoneella pystytään helposti välttämään monet käytännön sovelluksissa esiintyvät ongelmat.

  Miso Montonen, JP-Suunnittelu Oy
Ohjenuora vertikaaliseen järjestelmäintegraatioon
Menestyminen nykyajan dynaamisessa liiketoimintaympäristössä edellyttää yrityksiltä nopeaa reagointikykyä ja ketterää sopeutumista muuttuviin markkinatilanteisiin. Yritysten on kyettävä sekä seuraamaan että ohjaamaan omaa tuotantoaan ja suorituskykyään reaaliajassa. Tuotannon tietojärjestelmiltä tämä edellyttää läpinäkyvyyttä liiketoiminnanohjausjärjestelmien ja lattiatason automaatiojärjestelmien välillä. Uusimmat integraatioteknologiat ja standardit alkavat viimein tehdä tästä kauan tavoitellusta päämäärästä todellisuutta.

 Jari Viertävä, PSK Standarsisointiyhdistys ry
Avoin XML-rajapinta yleistyy
PSK Standardisoinnin ensimmäinen XML-seminaari oli suunnattu järjestelmien kehittäjille. SEuraavaksi ovat vuorossa tavalliset tiedonsiirtäjät, joiden ei tarvitse tietää XML:stä juuri mitään. Mistähän tässä oikein on kysymys?

 Timo Pajula, Kosini Automation Oy
Allen-Bradley 100 vuotta; Automation Fair 03 -matkakertomus
Allen-Bradley vietti 100-vuotisjuhlansa päätapahtumaa jo perinteeksi muodostuneen AB-Automation Fair 2003:n yhteydessä marraskuun 18.-20. päivinä. Juhlallisuudet ja messutapahtuma oli keskitetty Allen-Bradleyn kotikaupunkiin Milvaukee’n – samaan kaupunkiin, missä Allen-Bradley perustettiin vuonna 1903. Juhlatapahtumaan osallistui noin 14 500 vierailijaa. Itse näyttely oli Milwaukee’n keskustassa uusissa Midwest Airlines Centerin tiloissa. Puitteet olivat siis erinomaiset vierailijoille ja lähes sadalle näytteilleasettajalle. Aikaisemmin syksyllä 2003 eräs toinenkin tunnettu milwaukeelainen yritys juhli satavuotispäiviään – nimittäin legendaarinen harley Davidson.

 Tehdasvierailulla Ilkka Porkka
Pneumatiikka tuo lisäarvoa automaatioon
FEsto järjesti 4.-5. joulukuuta 2003 kansainvälisen ammattilehdistötapaamisen Saksassa. Kaksipäiväisen tilaisuuden teemana oli "In the Spirit of Speed". Automaatioväylä pääsi jo ennen virallisen ohjelman alkua vierailemaan Feston St. Ingbert-Rohrbachin tehtailla. Seminaaripäivinä meille esiteltiin upean TechnoloyCenterin ohella Feston Esslingen-Berghemin tehtaan toimintaa ja palkittu logistiikkakeskus. Tapahtuman annin huipensi opastettu kierros Porschen tehtailla Stuttgartissa. Pneumatiikan tärkeä merkitys osana nykyaikaista automaatiota tuli selkeästi todistetuksi

Jari Viertävä, PSK Standardisointiyhdistys ry
PSK Standardisointi juhli näyttävästi
PSK Standardisointi on toiminut 30 vuotta jäsenistönsä teknisten asioiden kehitysyksikkönä. Sen kunniaksi järjestettiin Helsingin hotelli Hiltonissa juhlavastaanotto, johon osallistui sata kutsuvierasta.

 Jari Viertävä, PSK Standardisointiyhdistys ry
Instrumenttiasennusten tyyppikuvat PSK-käsikirjana
PSK Standardisointi sai valmiiksi instrumenttiasennusten käsikirjan toisen painoksen, johon on lisätty huomattava määrä uusia asennustapoja. Kyseessä oli suururakka, joka kesti lähes 3 vuotta.

 Ilkka Porkka
Online-tapahtumakalenteri estää päällekkäisyydet
Moni hyvä mäyttely jää kokematta, seminaari kuuntelematta ja tiedotustilaisuus käymättä, kun samaan aikaan järjestetään muita, kilpailevia tapahtumia. Yksi syy päällekkäisyyksiin on se, että alan tapahtumiin liittyvä tieto on hajallaan. Yritys-, oppilaitos, koulutusorganisaatio- ja yhdistyskohtaisia tapahtumaluetteloita kyllä löytyy, mutta niissä on lähinnä ylläpitäjien omien sidosryhmien tilaisuuksia. Teimme Automaatioväylän nettisivuille perinteisen näköisen tapahtumakalenterin. Kuka tahansa voi listä sinne tietoa alan tilaisuuksista. Tietojen korjaaminen ja poistaminen onnistuu vain toimituksessa.