Lehti 6-2003 (Teollisuusprosessin vaatimukset automaatiolle)

Pääteemana teollisuus prosessin vaatimukset automaatiolle

 Pentti Uuspää, VTT Prosessit, Suomen (SESKOn) kansallisen standardisoimiskomitean SK65 puheenjohtaja
Ken elää, hän näkee…

  Esko Juuso, Oulun yliopisto
Simulointi automaatiototeutusten tehostajana
Simulointi on jo kauan ollut arkipäivää suunnittelussa ja operaattorien koulutuksessa useilla teollisuuden alueilla. Huomattavaa lisäarvoa on saavutettavissa etenkin turvallisuusmielessä kriittisissä laitoksissa. Simulointitehtävä riippuu käyttöalueesta: esisuunnittelussa ja toiminnan optimoinnissa vertailtavana on hyvin monia eri vaihtoehtoja; yksityiskohtaisessa suunnittelussa tarvitaan tarkkoja ja hyvin laajoja malleja. Stabiili toiminta edellyttää aina prosessiratkaisujen ja säätötoimintojen yhteensovittamista. Esko Juuso, Oulun yliopisto

 Leif Hammarström ja Kari Virta, Neste Engineering Oy
Teollisuusprosessien vaatimukset automaatiolle toteuttajan kannalta
Tarkastelun kohteena on kemian teollisuuden automatioon liittyvä työ ja siihen liittyen tulevaisuuden näkymät sekä prosessi- että säätöpuolella. Suunnittelu-, automaatio- ja turvajärjestelmät tarjoavat nykyään monipuolisia ratkaisuja, mutta niiden mukana on tullut muutamia potentiaalisia ongelmia. Pohdiskelun kohteena ovat myös työn rajaus ja kehityksen suunta.

  Jari Vettenranta, Borealis Basic Technology and Projects
Pystyykö automaatio uudistumaan business-vaatimusten mukaan?
Vaikka prosessit petrokemian teollisuudessa ovat pysyneet hyvin samoina tai saman kaltaisina, niin busineksen asettamat vaatimukset ovat johtaneet siihen, että automaatiolta edellytetään uusia ominaisuuksia. Viimeisten 10 – 20 vuoden aikana tehtaiden seikokkivälit ovat kasvaneet kahdesta viiteen vuoteen. Käytettävyystavoitteet ovat jo 98,5 %. Samoin turvallisuutta kuvaavilta mittareilta odotetaan kymmenen kertaa parempia lukemia kuin aiemmin. Tuotannon tehokkuuden ja taloudellisuuden täytyy olla kovimpien eurooppalaisten kilpailijoiden tasolla. Kaikki tämä on asettanut automaatiolle uusia vaatimuksia, jotka ovat joko aiempaa vaativampia tai muuten vain toiminnallisesti erilaisia.

  Mikko Maja, Profimill Oy
Tuotannon tehokkuuden seurantaa KNL-laskennan avulla
Mitä tehdä, kun yrityksen johto asettaa tavoitteeksi puristaa tuotannosta vähintään 5 % lisäkapasiteettia? Koneet tuntuvat pyörivän nytkin optimiteholla, ainakin suunnilleen. Silloin on ruvettava viilaamaan pilkkua, nimittäin KNL-laskennan %-luvusta.

  Matti Katajala, Mipro Oy
HIMA-turvalogiikat energiantuotannon, teollisuuden ja liikenteen sovelluksissa
Suomessa on sovellettu ohjelmoitavia HIMA-turvalogiikkajärjestelmiä jo yli viidentoista vuoden ajan. Ohjelmoitavien turvallisuuteen liittyvien logiikkajärjestelmien ensimmäisiä soveltajia Suomessa 1980-luvun loppupuolella olivat kemian ja petrokemian alalla toimivat yritykset. Ohjelmoitavia järjestelmiä otettiin Suomessa käyttöön lähes välittömästi, kun ne tulivat markkinoille. Eräänä merkittävänä motiivina tälle on ollut ohjelmoitavien järjestelmien joustava ja nopea muuntelumahdollisuus vastaamaan prosesseissa tapahtuvia muutoksia.

 Petteri Mattinen, Juha-Elektro Oy
Anturi- ja toimilaitetason liitäntää
Jo vuosia käytössä olleiden I/O-moduulien kohdalla tämän päivän trendejä ovat pieni koko, asennusystävällisyys, kestävyys ja yleinen kokonaiskustannussäästö. Kaikkialla käytössä olevat kenttäväylät ovat tuoteen mukanaan vaatimuksia moduulien toimivuudelle hyvinkin vaihtelevissa oloissa niin ulko- kuin sisätiloissa.

  Ari Kukkonen, Akutek Oy
Taajuusmuuttajien markkinat kasvavat; Samalla myös kilpailu, kenellä toimivin konsepti
Johtavan aseman saavuttaminen nopeussäädettyjen käyttöjen markkinoilla vaatii nykypäivänä muutakin kuin hyviä tuotteita. Asiakkaiden tarvitsemat palvelut, logistiikka, asennukset eri puolilla maailmaa ja internet ovat vain muutamia niistä asioista, joita johtavien valmistajien tulee ottaa huomioon.

  Lauri Lehtinen, Lehtipuu Oy
Logiikka käyttöön, äly hajalle; Taajuusmuuttajalle kelpaavat kaikki moottorit
Kilpailu taajuusmuuttajamarkkinoilla näkyy selvästi tuotteiden parantuneina ominaisuuksina. Yhä useammin taajuusmuuttajaan on integroitu logiikan ja liikkeen ohjauksen toimintoja. Uusimpana kehityssuuntana on se, että sama laite on sekä taajuusmuuttaja että servovahvistin ja ohjelmoitava logiikka, jolloin tuotetta voidaan nimittää järjestelmäkäytöksi.

 Koonnut Ilkka Porkka
Honeywell käynnisti sensorikehityksen Varkaudessa ja Kuopiossa
Honeywell teki viime vuoden lopulla päätöksen keskittää sensoriteknologian kehityskeskuksensa Suomeen ja Kanadaan, lähelle teollisuuden loppukäyttäjiä ja korkeakouluja sekä tutkimuslaitoksia. Toiminta on jo käynnistynyt Vancouverissa, Kuopiossa ja Varkaudessa. Tulokset ovat lupaavia, ja ensimmäisiä tuotteita on jo julkistettu.

 Koonnut Ilkka Porkka
Bluetooth-kameralla valvontakuvia langattomasti
Langattomia kuvaviestintäratkaisuja kehittävä tamperelainen Ailocom Oy on julkaissut huomattavia laajennuksia viime keväänä markkinoille tuomaansa langattomaan kameravalvontajärjestelmään. Se tarjoaa ratkaisun turvalliseen, ajasta ja paikasta riippumattomaan kameravalvontaan myös yrityksille. Ailocomin kehitystyö – mm. maailman ainoa bluetooth-valvontakamera – palkittiin OHTO-kunniamaininnalla 15.10.2003 FinnSec-messuilla Helsingissä. Automaatioväylä tutustui yritykseen ja tuotteisiin Tampereella.

 Seminaarivieraana Ilkka Porkka
Emersonin Kenttäväyläseminaari Tampereella ja Raumalla
Perinteiseksi muodostunut Emersonin Kenttäväyläseminaari kokosi yli 60 Foundation-kenttäväylätekniikasta kiinnostunutta Tampere-taloon. Luennoitsijoiksi oli hankittu kokeneita asiantuntijoita. Aiemmista seminaariohjelmista poiketen päästiin tutustumaan tehdaslaajuiseen kenttäväylätoteutukseen, sillä toisena seminaaripäivänä matkustettiin tutustumaan maailman suurimpaan ja uudenaikaisimpaan mäntyöljytislaamoon Raumalle. Seminaarin esitelmistä riittää tämän kuvakoosteen lisäksi jutunjuurta vielä seuraavaankin lehteemme – siihen perinteiseen kenttäväylänumeroon.

  Mikko Vakkilainen, Automaatio- ja systeemitekniikan kilta, TKK
Matkaväylä:
Automaattinen Japani
Automaatio- ja systeemitekniikan kilta teki kahden viikon matkan automaation mekkaan Japaniin. Puolentoista vuoden uurastus matkan eteen sai arvoisensa palkinnon, kun teekkarijoukko sai nähdä ja kokea erinomaista tekniikkaa sekä kaunista Japania.

  Yrjö Marjanne, Tampereen teknillinen yliopisto, Automaatio- ja säätötekniikan laitos
IFAC Symposium on Power Plants and Power Systems Control 2003
IFAC Symposium on Power Plants and Power Systems Contron pidettiin Soulissa Etelä-Koreassa 15. – 19.9.2003. Konferenssi oli määrä pitää jo kesäkuussa, mutta Aasiassa riehuneen SARS-epidemian vuoksi tilaisuus oli siirretty syksylle. Tosin Etelä-Koreasta tautia ei silloin tavattu, minkä paikalliset uskovat johtuvan paikallisesta "Kimshi"-nimisestä ruokalajista. Kimshi puristi hien otsalle ja tipan nenän päähän tällaiselta hieman miedompiin ruokiin tottuneelta matkailijalta, joten epäilemättä se saa myös pöpöjen olon tuntumaan tukalalta.

 Tiedekeskusväylä: Outoja vempeleitä Heurekassa; Raportti Helppoa elämää – automaatio palveluksessamme -näyttelyn kyselytutkimuksesta
Automaatio yleensä ja näyttelyn aiheena ei nostata suuria tunteita puolesta ja vastaan. Hyviä ja huonoja puolia katsotaan olevan yhtä paljon. Tarvetta etenkin arkisen ja huomaamatta jäävän automaation esittelemiseen kuitenkin löytyy. Monet ymmärtävät automaation lähitulevaisuuden hämmästyttävien laitteiden kautta eivätkä näe jakuvasti ympärillämme olevaa ja vaikuttavaa automaatiota. Myös automaation perusasioita tiedetään sangen huonosti. Vaikka automaatio kiinnostaakin yleensä enemmän miehiä kuin naisia, kokee moni nuori nainen sen mielenkiintoiseksi aiheeksi.