Lehti 6-2005 (Automaatio- ja informaatiojärjestelmät)

Pääteemana automaatio- ja informaatiojärjestelmät

Pekka Vänni, Metso Automation
Uusi teknologiaratkaisu tukee käytön ja kunnossapidon yhteistoimintaa
Monissa tuotantolaitoksissa etsitään oikeaa tapaa käytön ja kunnossapidon toimitojen yhdistämiseksi. Tällainen strateginen muutosprosessi on haastava ja vaikea toteuttaa ilman sitä tukevaa järjestelmäteknologiaa. Toisaalta potentiaaliset hyödyt tuotantotehokkuudessa, kunnossapitokustannuksissa, laadun tasaisuudessa ja ympäristöpäästöissä ovat merkittäviä – ja mikä parasta, saavutettavissa samanaikaisesti.

Ramuras Gaukstas, UAB Siemens ja Kirsi Reiman, Siemens Osakeyhtiö
Liettuan Siemens Arena toimii yhdeltä pc:ltä
Liettuan Siemens Arena on yksi Euroopan nykyaikaisimmista urheilustadioneista. Sen teknologian on toimittanut Siemens. Nykyaikainen televiestintä, rakennusautomaatio ja valaistus toimivat integroituna järjestelmänä. Yhtenäinen järjestelmä mahdollistaa sen, että rakennuksen kaikkia toimintoja voidaan hallinnoida saman työaseman kautta. Järjestelmän on asentanut Siemens Osakeyhtiön liettualainen tytäryhtiö UAB Siemens.

  Tero Pyykkö, Siemens Osakeyhtiö
Saumatonta ja turvallista kommunikointia
Ethernet-tekniikan yleistyminen teollisuusratkaisuihin, myös kenttätasolle, on tuonut haasteita ja kehitysvaatimuksia verkkotuotteisiin ja tietysti mahdollisuuksia. Siemensin uusin tuoteperhe SCALANCE on suunniteltu erityisesti teollisuuden vaatimusten pohjalta. Jotta verkkoratkaisu onnistuisi, oli se sitten kiinteä tai langaton, on verkonsuunnittelun ja asennuksen vastattava normaalia tämän päivän automaatiototeutusta. Scalance-verkkotuotteissa on erityisesti huomioitu automaatiosuunnittelun lähtökohdat.

Lauri Kinnunen, Teknotietämys Oy
Noin 10 miljoonan vuosihyödyt; Dynaaminen optimointi nostaa eteenilaitoksen katetuottoa
Neste Jacobs Oy on toteuttanut Borealis Polymers Oy:n Porvoon eteenilaitokselle dynaamisen järjestelmän, joka optimoi laitoksen katetuoton reaaliajassa – myös laitoksen ollessa muutostilassa. Järjestelmä on ollut käytössä eteenilaitoksella vuoden 2004 alusta. Tuotannon kasvu, saantojen paraneminen ja edullisten syöttöaineiden maksimaalinen käyttö on tuonut noin 10 miljoonan euron hyödyt vuodessa. Puolen miljoonan euron järjestelmäinvestointi maksoi itsensä takaisin kolmessa viikossa.

  Lauri Kinnunen, Teknotietämys Oy
Sulautettu etädiagnostiikkajärjestelmä tuo kivenmurskaajalle ja laitevalmistajalle monia hyötyjä
Metso Automation ja Metso Minerals ovat kehittäneet sulautetun etädiagnostiikkajärjestelmän, joka tukee kivenmurskauslaitteiden myyntiä ja huoltoa sekä mahdollistaa uusia palveluja. Murskauslaitteen käyttäjä puolestaan saa nopeasti apua ongelmatilanteisiin, jolloin esimerkiksi odottamattomat seisokit lyhenevät. Järjestelmän avulla voidaan myös tarkastella laitoksen toimintaa lähes reaaliajassa ja tulostaa siitä raportteja. Näin etädiagnostiikka hyödyntää sekä kivenmurskauslatteiston omistajaa että valmistajaa.

 Lauri Kinnunen, Teknotietämys Oy
ALMA Softwaren prosessinhallintajärjestelmä tuo tehoa tuotantolinjan operointiin ja kunnossapitoon
Kokkolalaisen ALMA Software Oy:n kehittämä tietokantapohjainen prosessinhallintajärjestelmä mahdollistaa rajallisten operointi- ja kunnossapitoresurssien kohdentamisen siihen osaan tuotantolinjaa, missä menetetään tai tullaan menettämään eniten rahaa. Näin prosessiautomaation operointiympäristöön sulautettu työkalu säästää kustannuksia ja nostaa käyntiastetta. Samalla päästään irti kalenteriohjatusta kunnossapidosta

Heikki Aalto, Delfoi Oy
Automaatiojärjestelmien simulointiavusteinen suunnittelu
Automaatioinsinöörejä ja laitesuunnittelijoita varten on kehitetty erilaisia suunnitteluympäristöjä. Simuloinnin hyödyntäminen kappaletavara-automaatiojärjestelmien suunnittelussa on kuitenkin harvinaista. Tässä artikkelissa kerrotaan, kuinka perinteistä sekä ylätason ohjausten että myös laitetason ohjausten suunnittelua saadaan nopeutettua moninkertaisesti hyödyntämällä 3D-simulointimalleja..

 Juhani Rauhamaa, ABB Oy
Uuden teknologian vianilmaisinjärjestelmä paperintekijöille
ABB julkisti kesäkuussa Tukholman kansainvälisillä SPCI-messuilla uusimman paperin vianilmaisinjärjestelmänsä. Syyskuussa tämä järjestelmä, Industrial IT Web Imaging Solution HDI 8, oli myös esillä Suomessa Automaatiopäivien näyttelyssä. HDI 8 sisältää lukuisia uusia ominaisuuksia, jotka auttavat paperinvalmistajaa tuotteiden laadun parantamisessa ja tuotannon tehokkuuden nostamisessa.

Jussi Hölttä ja Minna Korhonen, TKK
TKK:n Automaatio- ja systeemitekniikan killan excursio Baijeriin 1. – 12.10.2005
TKK:n Automaatio- ja systeemitekniikan killan opiskelijat kävivät lokakuun alussa excursiolla Saksassa. Mukaan lähti 24 opiskelijaa vuosikursseilta 2-N ja professori Kari Koskinen.

Martti Hakonen, Emerson Process Management Oy
FOUNDATION-kenttäväylän perusteet, osa 1
FOUNDATION-kenttäväylätekniikka on viime vuosina noussut ylivoimaisesti laajimmin käytetyksi prosessi-instrumentoinnin kenttäväyläksi. Teknisten ominaisuuksiensa ansiosta se soveltuu kaikille teollisuudenaloille, vaikkakin volyymikäyttäjät, kemianteollisuus ja öljynjalostus, ovat ottaneet sen nopeimmin uusien investointien perustaksi.

Lauri Lehtinen, Lehtipuu Oy
Motek 2005, Sinnsheim; Tehdas lähestyy koneerakentajaa
[Automaatioväylä Sinnsheim, Rastatt ja Esslingen] Kappaleenkäsittelyn ja kokoonpanon erikoismessut Saksan Sinnsheimissa esittelivät monia teknisiä uutuuksia. Niiden lisäksi tuli selvästi esiin, että komponenttien valmistajat ja maahantuojat hivuttautuvat koneenrakentajiksi.

 Erikoisnäyttely mittausalan ammattilaisille jo 14. kerran
Suomalainen elektroniikan mittaus- ja testausalan erikoisnäyttely MITTAUS & testaus 2005 järjestettiin 31.8. – 1.9.2005 jo 14. kerran AEL:n tiloissa Malminkartanossa Helsingissä. Tapahtuma on alan ainoa Suomessa järjestettävä erikoisnäyttely.

Ismo Niemelä, Metso Automation
FDT-tekniikan suosio kasvaa
Teollisuusautomaatiossa käytettävien älykkäiden tuotteiden avoin liityntä- ja integrointitekniikka FDT (Field Device Tools) saa entistä enemmän suosiota teollisuudessa. Kasvava käyttäjämäärä, uudet sovellukset ja uudet jäsenyritykset ovat selkeä merkki tarpeeseen kehitetystä ratkaisusta. Nyt FDT-tekniikkaa edistämää on perustettu yritys.