Tilaa lehti

Mainokset

Suomen Automaatioseura r.y.

Suomen Mittaus- ja Säätöteknillinen Yhdistys r.y.

Suomen robotiikkayhdistys r.y.

Paremmalta näyttää

Lokakuussa julkaistut teollisuusrobotiikkatilastot kertoivat toisesta ennätysvuodesta peräkkäin.

2022 asennettujen teollisuusrobottien määrä kasvoi 5% kokonaismäärän ollessa 553 000, eli koronan jälkeinen kasvu jatkuu. Myös Suomessa tilanne on vihdoin alkanut näyttää paremmalta koko 2010-luvun jatkuneen hiljaiselon jälkeen. Meillä kasvua oli jopa 9%, mikä on erittäin positiivinen merkki teollisuuden uudistumisesta ja investoinneista. Liikaan tyytyväisyyteen ei silti kannata tuudittautua sillä lukemat kertovat vasta tilanteen normalisoitumisesta. Lisää investointeja tarvitaan, jos haluamme kuroa umpeen naapurimaidemme etumatkaa robottitiheyden suhteen. Keskustelujen pohjalta 2022 positiivinen vire on jatkunut kuluvan vuoden aikana, mutta syksyn mittaan vauhti on hidastunut. Suunnitelmat ovat monilla toimittajilla valmiina, mutta asiakkaan lopullinen päätös sopimuksen tekemisestä venyy erityisesti suurempien investointien kohdalla. Nopeasti käyttöönotettavien ja hinnaltaan edullisempien yhteistyörobottien kohdalla tilanne on hieman positiivisempi.

Tilastovuoden investoinnit ovat joka tapauksessa parantaneet Suomalaisen teollisuuden kilpailukykyä. Hitsaus on edelleen merkittävässä roolissa ja esimerkiksi raskaaseen kaarihitsaukseen on investoitu melko paljon. Tämän rinnalla myös yhteistyörobotiikkaan perustuvat yksinkertaiset ja nopeasti käyttöönotettavat hitsaussolut ovat tehneet hyvin kauppaansa. Molemmilla tavoilla hitsataan mutta käyttökohteet ovat hyvin erilaisia. Jos isolla asemalla hitsataan automaattisesti, on yhteistyörobotti vain hitsarin kädenjatke. Käytännössä hitsari tekee päätökset ja yhteistyörobotti liikuttaa kolvia keventäen ihmisen tehtäviä ja nostaen hänen tuottavuuttaan. Kaikkeen tämä ei sovi mutta pienten sarjojen ja yksinkertaisten saumojen tekoon vaikuttaisi myynnin perusteella olevan varsin hyvä ratkaisu.

Investointeja suunnitellessa tarvitaan ymmärrystä robotiikasta erityisesti ensimmäisen robotin hankinnan kohdalla. Tämä on näkynyt työpaikkailmoituksissa, kun sekä loppukäyttäjät, että toimittajat etsivät robotiikka-ammattilaisia riveihinsä. Alan osaajista on selkeästi ollut pulaa. Pelkät investoinnit eivät riitä, jos yrityksestä ei löydy osaajia niitä tehokkaasti hyödyntämään. Yhdistyksessä olemme koittaneet helpottaa tilannetta tulevaisuudessa panostaen opiskelijoihin. Tampereella järjestetyssä Robotiikkasaunassa alan opiskelijat ja yritykset pääsivät tapaamaan toisiaan rennoissa merkeissä. Kuulimme mielenkiintoisia uratarinoita ja tehtäviä, joita alan yritykset tarjoavat. Tilaisuus sai erittäin hyvän vastaanoton molemmista suunnista ja tulemme järjestämään näitä myös tulevaisuudessa.

Alan osaamisen laajentamiseksi ja vahvistamiseksi yhdistys sai keväällä valmiiksi kirjoitusurakan ja julkaisi Teollisuuden robotiikka -kirjan. Uusi kirja tarjoaa käytännönläheisen lähestymisen teollisuusrobotteihin, niiden ohjelmointiin ja soveltamiseen teollisissa sovelluksissa. Ensimmäinen painos myytiin loppuun ennätysajassa ja sähköiselle versiolle kirjasta on myös ollut kysyntää. Suomen kansainvälistyessä myös englanninkieliselle kirjalla tuli tarvetta. Käännöstyö on nyt saatu valmiiksi ja kirja julkaistiin marraskuun lopulla Euroopan robottiviikon päätapahtumassa Hannoverissa. Tilanne teollisuusrobotiikan opetusmateriaalin suhteen on nyt siis erittäin hyvä, sillä identtinen materiaali on saatavilla sekä suomen että englannin kielellä. Nyt tarvitsee enää varmistaa, että ala säilyy houkuttelevana myös tulevaisuuden tekijöille. Siihen voimme kaikki vaikuttaa.

Koitetaan pitää tilastot kasvusuunnassa myös tulvaisuudessa.

Jyrki Latokartano
Suomen Robotiikkayhdistys

Sinua voisi kiinnostaa myös