Tilaa lehti

Mainokset

Suomen Automaatioseura r.y.

Suomen Mittaus- ja Säätöteknillinen Yhdistys r.y.

Suomen robotiikkayhdistys r.y.

Baltian vihrein ja suurin datakeskus

Greenergyn tekoäly-, sensori- ja sähkönjakeluratkaisut asettavat uudet standardit datakeskuksille.

Teksti + Kuva:
Ville Paso, Siemens
Kirjoittaja:
Jenni Kurvinen, Siemens / Siemens
Julkaistu:

Tallinnassa sijaitsevan Greenergyn datakeskuksen teknologiset ratkaisut ovat uusinta uutta ja asettavat alalla riman korkealle. Datakeskus hyödyntää Siemensin älykästä kiinteistöteknologiaa, sähkönjakelun hallintajärjestelmää ja White Space Cooling Optimization (WSCO) -ratkaisua, jonka avulla optimoidaan palvelinhuoneiden jäähdytystä.

Viro voi oikeutetusti vaatia Euroopan digitaalisen edelläkävijän titteliä, koska 99 prosenttia kaikista valtion palveluista tarjotaan verkossa, 98 prosenttia lääkemääräyksistä tehdään digitaalisesti ja 99 prosentilla väestöstä on sähköinen henkilöllisyystodistus. Vuonna 2022 avattu datakeskus on merkittävä edistysaskel Viron digitalisaatiopolulla. Se on saanut tunnustusta myös valtiovallalta.

”Konesalit ovat nykyisen ja tulevan digitaalisen yhteiskuntamme fyysinen perusta, jota ilman elämäntapamme ja liiketoimintamme olisivat mahdottomia. Greenergyn huippuluokan ja korkean energiatehokkuuden datakeskus lisää Viron talouden kilpailukykyä ja luo tarvittavan infrastruktuurin digitaaliseen murrokseen”, sanoi Viron yrittäjyys- ja tietotekniikkaministeri Andres Sutt vuosi sitten Greenergyn datakeskuksen avajaisten yhteydessä.

Suttin mukaan Virossa ei aiemmin ollut näin korkeatasoista digitaalista infrastruktuuria, ja uusi konesali lisää merkittävästi alueen yritysten kilpailukykyä. Se luo myös suotuisat edellytykset ulkomaisille yrityksille tarjota palvelujaan Viron ja muiden Baltian maiden markkinoilla.

Älykästä lämpötilan hallintaa

Greenergy halusi luoda datakeskuksen, joka tarjoaa korkeimman tason luotettavuutta, turvallisuutta ja kestävyyttä. Datakeskuksella tuli lisäksi olla maailmanluokan liitettävyys ja kasvupotentiaali. Kaikki tämä haluttiin toteuttaa yhden toimittajan kanssa.

Johdonmukaisen teknologisen konseptin sekä huippuluokan laitteistojen ja ohjelmistojen ansiosta Siemensistä tuli Baltian suurimman, turvallisimman ja energiatehokkaimman datakeskuksen johtava teknologiakumppani.

Yksi tärkeimmistä konesalin infrastruktuurin tehtävistä on lämpötilan hallinta palvelintiloissa. Siemensin tiimi on asentanut Greenergyn datakeskukseen White Space Cooling Optimization (WSCO) -hallintajärjestelmän, joka optimoi lämpötilaa skaalautuvasti tekoälyllä ja automaatiolla.

Kun energian kysyntä kasvaa, järjestelmä reagoi automaattisesti ja säätää dynaamisesti ilmavirran vastaamaan kuormitusvaatimuksia. Palvelinkeskuksen työntekijät ohjaavat järjestelmää ja tiloja Desigo CC -kiinteistönhallintajärjestelmän kautta. Power Manager, Desigo CC:n uusin laajennusmoduuli, visualisoi palvelinkeskuksen sähköisen infrastruktuurin. Power Manager tarjoaa sekä reaaliaikaista tietoa että historiatietoa raportointiin, trendeihin, analysointiin, hälytyksiin ja KPI-seurantaan.

Ratkaisu lisää myös tehokkuutta koko elinkaaren ajan sekä minimoi palvelinkeskuksen ympäristövaikutuksia.

Hienostunut turvallisuuskonsepti

Sivacon 8PS -jakelukiskot ja Simosecin keskijännitekojeistot sekä Siemensin suurjännitejärjestelmä takaavat Greenergyn luotettavan sähkönsyötön. Lisäksi sähköasema ja laitoksen muuntajat on yhdistetty kahdella redundantilla sähkönsyötöllä. Jos molemmat yhteydet epäonnistuvat, UPS (Uninterruptible Power Supply) ja paikan päällä olevat generaattorit syöttävät järjestelmälle energiaa ilman ulkoista energiantuotantolähdettä.

Tämän hienostuneen turvallisuuskonseptin ansiosta datakeskus on saavuttanut EN15600 Level 3 -sertifikaatin.

”Kompleksi noudattaa kaikkia korkeimpia kansainvälisiä turvallisuusstandardeja ja tähtää 25 prosenttia markkinoiden keskiarvoa korkeampaan energiatehokkuuteen”, kertoo palvelinkeskuksen idean takana oleva Kert Evert, joka työskentelee Greenergyn kehitysjohtajana.